Czas na małe przyjemności! Zrobiło się szaro i zimno, więc każdy z nas ma ochotę przekąsić coś słodkiego. Ale słodkiego nie oznacza niezdrowego!!
Dla wszystkich mam (także tych z cukrzycą ciążową), zdrowych i chorych, małych i dużych polecam znikające w oka mgnieniu babeczki owsiane!
Owies pomaga zwalczać otyłość, cukrzycę, nadciśnienie i miażdżycę. Polecany jest przy chorobach układu pokarmowego, a także problemach skórnych i reumatycznych. Działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie. A przede wszystkim owies odmładza i koi nerwy!
Żurawina, stanowiąca dodatek do babeczek, wspomaga walkę z dolegliwościami pęcherza i zapobiega próchnicy oraz chorobom dziąseł. To niewątpliwa zaleta dla wszystkich mam w ciąży! Żurawina wspomaga również pracę mózgu i serca, ale przede wszystkim podnosi poziom przeciwutleniaczy i tym samy chroni nas przed rakiem!
400g płatków owsianych
200g mąki
1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
(lub 1 łyżeczka sody oczyszczonej i 1 łyżeczka proszku do pieczenia)
sok z 1 cytryny (jeżeli używamy samej sody)
1/3 łyżki wiórków kokosowych
1/2 szklanki żurawiny (lub innych bakalii)
4 łyżki miodu
1 jajko
100g masła
200g jogurtu naturalnego
szczypta soli
- W misce roztrzepujemy jajko, następnie dodajemy do niego miękkie masło, jogurt i miód (oraz ewentualnie sok z cytryny), mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- W drugiej misce mieszamy suche składniki.
- Powoli przesypujemy suche składniki do masy. Mieszamy.
- Formę silikonową napełniamy masą do 3/4 wysokości.
- Pieczemy w 200 stopniach na termoobiegu.
Polecam także przepis Kingi Paruzel na ciasteczka owsiane. U nas znikają w błyskawicznie, a prezentują się tak:
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz