poniedziałek, 3 lutego 2014

Eko-krupnik na króliku

Krupnik - idealne danie dla mam w ciąży i mam karmiących. Polecany również dla dzieci - to jedna z pierwszych zup, o którą rozszerzamy dietę malucha.  Niemowlakom możemy podawać go już od 9 miesiąca życia.

Kasza jęczmienna, która jest jednym z głównych składników krupniku, jest bogata w błonnik. Jej spożywanie skutecznie przeciwdziała zaparciom. Witamina PP zawarta w jęczmieniu przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu w krwi. Ponadto jedzenie kaszy jęczmiennej powoduje rozszerzanie naczyń krwionośnych i poprawę wyglądu skóry.
Kasza jęczmienna działa ochładzająco na organizm, polecana jest więc w upalne dni i przy gorączce.
Spożycie kaszy jęczmiennej powinny ograniczyć jednak osoby chorujące na nowotwór, mające wrzody układu pokarmowego lub refluks.


Składniki (na 1,5 litra):
2 litry wody
królik ( u mnie - resztki, które zostały po sprawieniu królika, comber i skoki przeznaczyłam na danie główne, reszta wylądowała w zupie)
ekologiczna włoszczyzna: 
2 marchewki
1 pietruszka 
kawałek selera 
kawałek pora 
cebula
kawałek kapusty włoskiej  
2 duże ziemniaki
listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
łyżeczka suszonego lubczyku
sól morska
natka pietruszki
2 łyżki masła
100 g kaszy jęczmiennej (pęczak z eko-upraw)

Mięso płuczemy i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy i usuwamy szumowiny. Dodajemy umytą i obraną włoszczyznę oraz przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk oraz sól (z soli rezygnujemy, jeżeli posiłek jest przygotowywany dla niemowlaka poniżej 10 miesiąca życia). Całość gotujemy około godziny. Po tym czasie łyżką cedzakową wyjmujemy z zupy warzywa i mięso. Dodajemy łyżeczkę masła i namoczoną wcześniej kaszę. Zupę gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 30 minut. W tym czasie obieramy mięso od kości, wyjętą z zupy marchew i pietruszkę kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę i mięso wrzucamy do zupy pod koniec gotowania. Dodajemy łyżeczkę masła. Zupę nalewamy do miseczek i przystrajamy posiekaną natką pietruszki.






SMACZNEGO:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz