sobota, 3 maja 2014

(Eko)tort na pierwsze urodzinki - czyli kopiec kreta w nowej odsłonie

Tort na pierwsze urodziny dziecka to nie lada wyzwanie! Powinien być ładny i smaczny, a składniki, z których się składa nie mogą szkodzić naszemu małemu jubilatowi. 
Użycie lukru, bitej śmietany, czy choćby proszku do pieczenia to niezbyt dobry pomysł. Jeżeli jednak do diety dziecka wprowadziliśmy już miód, kakao i niewielkie ilości nabiału, to mamy całkiem duże pole do popisu!

My proponujemy przygotowanie kopca kreta w zupełnie nowej odsłonie. Posmakuje i młodszym i starszym i z pewnością nikogo nie będzie bolał po nim brzuszek!!  






Składniki:

Na biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 mąki pszennej
1/3 szklanki kakao

Na poncz
250 ml gorącej wody
1 łyżeczka cukry
sok z połowy cytryny

Na nadzienie
3 opakowania mascarpone
8 łyżek miodu (lub według uznania)
5 małych, ekologicznych bananów
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
sok z 1/2 ekologicznej cytryny
opakowanie kwiatów jadalnych (bratków, stokrotek, etc.) do dekoracji


Przygotowujemy biszkopt kakaowy według przepisu ze strony Mojewypieki.com (link).
Biszkopt studzimy i kroimy na dwa blaty. Przygotowujemy poncz: w gorącej wodzie rozpuszczamy łyżeczkę cukru, dodajemy sok z połowy cytryny i studzimy. Banany obieramy i skrapiamy sokiem z cytryny. Banany układamy na  naponczowanym blacie biszkoptu. Następnie serek mascarpone rozrabiamy z miodem. Miodu dodajemy według uznania, w zależności od stopnia słodkości, jaki chcemy uzyskać. Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do masy mascarpone. Masę serową nakładamy na banany, formułując kopiec. Drugi biszkoptowy blat kruszymy. Skruszony biszkopt nakładamy na wierch tortu. Tort dekorujemy kwiatami jadalnym zakupionymi w specjalistycznym sklepie (nie kupujemy ich w kwiaciarni ze względu na nieznane pochodzenie i metody uprawy!!). Tort wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Dodatkowo z kruchego ciasta możemy przygotować literki. Ja wykorzystałam ciasto na ciasteczka cynamonowe!






SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz