sobota, 3 maja 2014

Pieczony łosoś w aromacie kopru włoskiego na musie z topinambura - czyli elegancki obiad w 20 minut!

Pieczony łosoś w aromacie kopru włoskiego na musie z topinambura to danie smaczne, zdrowe i w dodatku szybkie w przygotowaniu! Jest odpowiednie dla małych dzieci, a przy tym eleganckie i aromatyczne. 
Co możemy powiedzieć o składnikach dania?
Topinambur to bulwiasta, niewielka roślina znana pod wieloma nazwami. Francuzi nazywają ją ziemną gruszką, a Anglicy - jerozolimskim karczochem. W Polsce topinambur był znany już w XVIII wieku, zapomniany, dziś wraca do łask! I bardzo dobrze, bo to pełne aromatu warzywo jest bardzo smaczne i zdrowe. Topinambur zawiera dużo żelaza, potasu i witaminy C. Ma bardzo niski indeks glikemiczny. Można polecić go zarówno kobietom w ciąży, jak i dzieciom, osobom chorym na cukrzycę, nadciśnienie, i osobom o obniżonej odporności organizmu. Ponadto topinambur pomaga w zwalczaniu infekcji górnych dróg oddechowych (koi kaszel). Topinambur podałam po raz pierwszy mojej córce w 11 miesiącu życia.
Koper włoski, zwany również fenkułem, ułatwia trawienie, dlatego polecany jest dla mam karmiących, często stosuje się go również w diecie małych dzieci. Duża zawartość potasu i magnezu sprawia, że jest on idealny dla osób walczących z nadciśnieniem. Fenkuł ma także działanie przeciwkaszlowe i działa napotnie.




Składniki (na 2 osoby):
Płat łososia (około 300 g)
Cytryna (ekologiczna, niewoskowana)
Koperek
Koper włoski
Topinambur  (około 300 g)
Masło
Czarnuszka
Sól
Pieprz

Łososia myjemy, osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Cytrynę myjemy. Pół cytryny kroimy w plastry, z drugiej połówki wyciskamy sok. Łososia nacieramy połową soku z cytryny. Solimy i pieprzymy (pomijamy, jeżeli przygotowujemy posiłek dla niemowląt). Następnie łososia posypujemy posiekanym koperkiem i obkładamy plastrami cytryny. 
Koper włoski myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy twardy środek. Fenkuł kroimy w plasterki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy resztą z soku cytryny 
Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika na 15-20 minut. 10 minut pieczemy danie pod przykryciem, następnie zdejmujemy przykrycie. 
W międzyczasie przygotowujemy topinambur. Bulwy obieramy i od razu zanurzamy w wodzie, by nie zbrązowiały. Gotujemy około 12-15 minut do miękkości. Następnie miksujemy blenderem z czarnuszką i niewielką ilością masła i soli. Rezygnujemy z dodania soli, jeżeli  przygotowujemy posiłek dla niemowląt oraz z dodania masła przy nietolerancji laktozy.
Pure porcjujemy i układamy na talerzu. Obok kładziemy upieczonego w koprze włoskim łososia.


SMACZNEGO!:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz