poniedziałek, 30 września 2013

Indyk z suszonymi morelami

Indyk! Największy przyjaciel wszystkich mam w ciąży i karmiących! Czego my z nim nie przeszłyśmy... Czy jest jeszcze na niego sposób? Otóż jest!!
Przedstawiam fenomenalny przepis. Danie jest lekkie i bardzo zdrowe, a przy tym pełne aromatów. Spokojnie można zaserwować je podczas kolacji z przyjaciółmi lub na obiad z teściową. Z pewnością wszyscy będą zachwyceni i nikt nawet nie poczuje, że to bądź co bądź danie dietetyczne!

A jak wyglądają właściwości zdrowotne potrawy? Morele regulują pracę nerek i ciśnienie krwi, poprawiają trawienie oraz zapobiegają anemii, a to istotne zalety dla mam w ciąży. Zawierają dużo potasu, żelaza, wapnia, fosforu oraz witaminy: B, C i PP. Nie sposób zliczyć zdrowotne właściwości bakłażanu! Zawiera fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas oraz witaminy A, B2, C i PP. Jest polecany przy cukrzycy, gdyż zawiera mało cukru i obniża poziom cholesterolu. Ponadto ma właściwości rozkurczowe. W przepisie użyto korzystnych ziół dla mam karmiących: kolendry pobudzającej laktację i kminku, który działa podobnie i dodatkowo łagodzi wzdęcia. Danie znakomicie nadaje się także przy przeziębieniu. Cebulka i czosnek mają naturalne działanie antybakteryjne. Cynamon działa antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i antyalergicznie. Kolendra i bakłażan ma działanie wykrztuśne, a morele zawierają beta karoten łagodzący podrażnioną śluzówkę.

Kobiety z cukrzycą ciążową mogą dodać mniejszą ilość suszonych moreli (tylko do smaku), tak by nie przekroczyć 120 mg/dL na glukometrze! W przypadku cukrzycy jako dodatek polecam brązowy ryż. Mamy, które dopiero zaczynają karmić powinny zrezygnować z dodawania czosnku i cebulki - danie będzie wówczas delikatniejsze, ale wciąż pełne smaku i aromatu. Resztę składników można spożywać właściwie od samego początku karmienia, gdyż morele to jedne z pierwszych owoców, o które rozszerza się dietę, a indyk i bakłażan może być spożywany od samego porodu.





Składniki (4 porcje)

320 g indyk (najlepiej piersi)
bakłażan
200 g suszonych moreli
4 ząbki czosnku
2 dymki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka ziarenek kolendry
kilka nitek szafranu
szczypta soli
olej rzepakowy (do smażenia)
świeże zioła do dekoracji (natka pietruszki lub kolendra)

Dodatki
Ryż lub kuskus


  1. Indyka kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i dusimy mięso około 3 minut, następnie zdejmujemy mięso z patelni.
  2. Bakłażana kroimy w kostkę, cebulkę i czosnek siekamy. Warzywa dusimy na patelni około 5 minut. W tym czasie kminek i kolendrę ucieramy w moździerzu i dodajemy do potrawy wraz z cynamonem i szafranem. Danie dusimy jeszcze 3 minuty mieszając, a następnie podlewamy wodą.
  3. Indyka dodajemy do warzyw na patelnię. Całość gotujemy 15 minut.
  4. Potrawę solimy i dodajemy posiekane morele. Gotujemy jeszcze 10 minut. Sos powinien się zredukować.
  5. W międzyczasie przygotowujemy dodatek - ryż na sypko lub kuskus. 
  6. Na talerzu wykładamy ryż lub kuskus "w okrąg". W środek wkładamy mięso z warzywami. Ozdabiamy zieleniną. 

SMACZNEGO:)



Inspiracją był przepis z książki "A to tylko... 100 kalorii"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz