niedziela, 22 września 2013

Pulpety w aromatycznym sosie, czyli obiad na jesienną słotę

Za oknem nastały chłodniejsze dni i złapałyśmy pierwszy jesienny katar. Przeziębienie, jak to mówi mój lekarz, to jeszcze nie choroba, aczkolwiek łatwo się mówi... Jak wiemy dla mam w ciąży i karmiących nie ma praktycznie żadnych leków łagodzących objawy przeziębienia, pozostają nam więc jedynie naturalne metody leczenia. Dlatego warto pomyśleć o zdrowej kuchni, rozgrzewającej i wzmacniającej nasz organizm. 

Do diety włączamy czosnek, mający właściwości przeciwbakteryjne (to naturalny antybiotyk!) oraz natkę pietruszki, bogatą w witaminę C a także beta karoten, który łagodzi podrażnioną śluzówkę. Dodatkowo dla mam w ciąży natka zawiera cenny kwas foliowy. Dobrym źródłem witaminy C i beta karotenu są też pomidory. Standardowo stosujemy miód i cytrynę.

Do dań dodajemy aromatycznych, rozgrzewających ziół. Dla mnie typowo jesienną przyprawą jest cynamon, który nie tylko dodaje wspaniałego aromatu naszym potrawom, ale także posiada właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i antyalergiczne. Tuż za cynamonem, w jesiennej kuchni królują ziarenka kolendry, mające właściwości wykrztuśne. Dodatkowo kolendra pobudza laktację i poprawia pracę jelit, co jest niewątpliwą zaletą dla mam karmiących. Pulpety w aromatycznym sosie spokojnie mogą jeść mamy w ciąży oraz mamy karmiące, które rozszerzyły już dietę o pomidory i czosnek. I kto powiedział, że zdrowa kuchnia musi być mdła i nudna?!






Składniki (4 porcje):

Pulpety
360 g chudego mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanego
4 jajka
40 g masła
40 g czerstwej bułki
100 ml mleka
szczypta soli

Sos
4-5 pomidorów (lub pomidory z puszki)
2 ząbki czosnku
szczypta cynamonu
kilka ziarenek kolendry
szczypta szafranu
natka pietruszki
sól, pieprz

Sałata

Sałata zielona (lodowa, masłowa lub rzymska)
1/2 cytryny
4 łyżki miodu (lub według uznania)
4 łyżki jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
sól, pieprz

Dodatki
Ryż (2 torebki)

  1. Bułkę moczymy w mleku, masło ucieramy z żółtkiem, białka ubijamy na pianę, a następnie wszystkie składniki łączymy ze zmielonym mięsem, przyprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Pulpety gotujemy w osolonej wodzie lub dla otrzymania lepszego smaku w warzywnym lub mięsnym wywarze.  
  2. Na patelnię wrzucamy pomidory, po chwili dodajemy drobno pokrojony czosnek, a następnie cynamon i rozdrobnione w moździerzu ziarenka kolendry. Całość dusimy około 8 minut. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz szafran. Na patelnię wrzucamy pulpety.  Dusimy jeszcze 2 minuty.
  3. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko.
  4. Sałatę myjemy, suszymy i dzielmy na drobne kawałki. Wrzucamy do miski. W osobnej miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu i zalewamy nim sałatę. Całość delikatnie mieszamy.
  5. Na talerzu wykładamy ryż, układamy pulpety, całość polewamy sosem i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Sałatę serwujemy w osobnych miseczkach.

SMACZNEGO!!:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz