niedziela, 22 września 2013

Jak przygotować ekologiczny syrop z malin?

Maliny działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo oraz obniżają gorączkę, dlatego syrop z malin powinien znaleźć się w spiżarni każdej mamy, która nie może przyjmować syntetycznych środków. Ponadto maliny mają właściwości rozkurczowe, zawierają witaminę C i kwas foliowy.
Kobiety w ciąży nie powinny jednak spożywać naparów z liści malin.




Pod spodem podaję bardzo prosty przepis na syrop z malin zaczerpnięty od mojej mamy:)
Małe słoiczki myjemy oraz parzymy. Maliny wsypujemy do  słoiczków (do 3/4 wysokości). Zasypujemy brązowym cukrem (przy 200 gramowym słoiczku - 2 łyżki). Pasteryzujemy. Już po kilku godzinach maliny puszczą sok. Zanim otworzymy słoiczki warto jednak odczekać przynajmniej kilka dni. Syrop możemy zużyć do herbaty, a malinki do deserów, np. do tarty.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz