sobota, 13 grudnia 2014

Dziecinnie prosta zupa brokułowa

Mając gotowy rosół, zupę brokułową jesteśmy w stanie przygotować w niespełna 20 minut. Zupa ta jest bardzo prosta w przyrządzeniu, ale dzięki specjalnym dodatkom może zyskać odświętny charakter.
Ponadto zupa brokułowa jest bardzo zdrowa. Brokuły mają właściwości antynowotworowe, chronią przed anemią (co jest niezwykle ważne dla kobiet w ciąży, tuż po porodzie, a także dla małych dzieci), obniżają poziom cukru we krwi. Dzięki dużej dawce potasu, brokuły pomagają w walce z nadciśnieniem.Według badań naukowców z USA brokuły są nawet w stanie łagodzić objawy autyzmu. Ponadto brokuły zawierają bardzo dużo witamy C, warto więc spożywać je w okresie zachorowań.






Składniki na 4 porcje:
1 litr rosołu drobiowego
1 mały brokuł (lub pół dużego)
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
pieprz
sól

Umyte różyczki gotujemy w rosole przez około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy czosnek i szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Całość miksujemy.

Propozycje podania:
- z płatkami migdałów
- z fetą i pestkami słonecznika
- z różyczkami z łososia wędzonego 


UWAGA!! Przygotowując zupkę dla niemowlaka powinniśmy zrezygnować z dodawania gałki muszkatołowej. Niewielkie ilości pieprzu możemy dodawać po 10 miesiącu, a sól po 12. Migdały lub słonecznik możemy dodać do zupki w wersji zmielonej na proszek.


SMACZNEGO:)

1 komentarz: