sobota, 20 grudnia 2014

Kutia w nowej odsłonie

Kutia to tradycyjna potrawa bożonarodzeniowa kuchni kresowej. Standardowo przygotowuje się z ziarna pszenicy, jednak na Białorusi do jej przyrządzenia wykorzystuje się również pęczak lub ryż. My zaś do jej przyrządzania użyłyśmy "królowej kasz" - kaszy jaglanej!

Składniki na 4 porcje:
szklanka kaszy jaglanej
1/2 szklanki maku
szklanka ekologicznych  bakalii (orzechy włoskie, migdały, figi, daktyle, rodzynki)
ekologiczna cytryna
8 łyżek miodu
2 łyżki cukru waniliowego (przepis)
łyżeczka soli

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu (około 15 minut) w delikatnie osolonej wodzie. Uważamy, aby jej nie rozgotować. Mak moczymy w gorącej wodzie, a następnie 3 razy mielimy. Orzechy i migdały obieramy, rozdrabniamy i moczymy w gorącej wodzie. Figi i daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem.
Kaszę jaglaną mieszamy z makiem i odsączonymi bakaliami. Cytrynę myjemy i ścieramy skórkę. Dodajemy do kutii. Doprawiamy miodem i cukrem waniliwym. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą dobę.




SMACZNEGO:)

1 komentarz:

  1. i właśnie w takiej odsłonie też ostatnio wcinam kutię! jaglanka jest świetną bazą :)

    OdpowiedzUsuń