Kutia to tradycyjna potrawa bożonarodzeniowa kuchni kresowej. Standardowo przygotowuje się z ziarna pszenicy, jednak na Białorusi do jej przyrządzenia wykorzystuje się również pęczak lub ryż. My zaś do jej przyrządzania użyłyśmy "królowej kasz" - kaszy jaglanej!
Składniki na 4 porcje:
szklanka kaszy jaglanej
1/2 szklanki maku
szklanka ekologicznych bakalii (orzechy włoskie, migdały, figi, daktyle, rodzynki)
ekologiczna cytryna
8 łyżek miodu
2 łyżki cukru waniliowego (przepis)
łyżeczka soli
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu (około 15 minut) w delikatnie osolonej wodzie. Uważamy, aby jej nie rozgotować. Mak moczymy w gorącej wodzie, a następnie 3 razy mielimy. Orzechy i migdały obieramy, rozdrabniamy i moczymy w gorącej wodzie. Figi i daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem.
Kaszę jaglaną mieszamy z makiem i odsączonymi bakaliami. Cytrynę myjemy i ścieramy skórkę. Dodajemy do kutii. Doprawiamy miodem i cukrem waniliwym. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą dobę.
SMACZNEGO:)
i właśnie w takiej odsłonie też ostatnio wcinam kutię! jaglanka jest świetną bazą :)
OdpowiedzUsuń