Pyszna, zdrowa i tania zupa z kalarepki to fantastyczna propozycja na jesienno-zimowe obiady. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a jej słodkawy smak, wydobyty dzięki duszeniu składników na maśle, z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
Kalarepka jest bogata w witaminę C, dlatego warto spożywać ją jesienną porą. Zawiera dużo wapnia, niezbędnego dla prawidłowego rozwoju dzieci, a także magnes i potas, jest więc doskonała przy problemach z nadciśnieniem. Ponadto ma dużo błonnika i jest niskokaloryczna. Śmiało można polecić ją cukrzykom.
Składniki na 3 porcje:
1 litr wywaru z warzyw
1 kalarepka
1 duże lub 2 małe jabłka
koperek (świeży lub suszony)
masło
pestki słonecznika (opcjonalnie)
Kalarepkę obieramy i kroimy w dużą kostkę. W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość masła. Na niewielkim ogniu dusimy kalarepkę przyprawioną koperkiem. Jabłko obieramy i kroimy, dodajemy do kalarepki. Gdy kalarepka i jabłko są już miękkie, zalewamy je wywarem. Gotujemy 3 minuty a następnie miksujemy. Podajemy z pestkami słonecznika.
UWAGA! Jeśli przygotowujemy zupkę dla niemowlaka, kalarepkę z dodatkiem koperku można ugotować na parze a jabłko upiec w piekarniku. Kalarepka jest odpowiednia dla dzieci już po 7 miesiącu życia!
SMACZNEGO!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz