sobota, 20 grudnia 2014

Pierniczki bożonarodzeniowe


Święta nie mogą się odbyć bez bożonarodzeniowych pierniczków!!

Pierniczki są bowiem nie tylko wyjątkowo smaczne. Ich przygotowaniu to wspaniały warsztat kulinarny i plastyczny dla naszych dzieci. Ponadto pierniczki przydadzą się jako:
- ozdoba choinkowa (wówczas przed pieczeniem za pomocą pałeczki należy powycinać w nich dziurki na wstążki, gotowe pierniczki ozdabiamy lukrem, wstążką i wieszamy na choince)
kalendarz adwentowy (pierniczki przygotowujemy podobnie jak na choinkę - jeden na każdy dzień adwentu)
- prezent dla najbliższych (pierniczki pakujemy w folię lub pudełeczka)
przekąska do kawy (pierniczki zamykamy szczelnie w słoiku lub puszce)







Składniki:



400 g mąki pszennej
100 g mąki gryczanej
200 g masła (lub oleju kokosowego)
4 żółtka
150 g miodu
100 g cukru trzcinowego (opcjonalnie)
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przyprawy:
1,5 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kardamonu
szczypta pieprzu




Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy pierniczki.  Pieczemy na blasze wyłożonej papierem około 10 minut w 180 stopniach.



Pierniczki możemy ozdobić lukrem. W sklepach znajdziemy pisaki lukrowe, którymi dość precyzyjnie możemy ozdobić ciasteczka. To dobry pomysł, jeżeli pierniczki mają służyć jako ozdoby choinkowe. Jeżeli jednak chcemy je skonsumować, a tym bardziej jeżeli mają je jeść dzieci, dużo lepiej (taniej i zdrowiej) użyć domowego lukru, na który przepis można znaleźć tutaj.




SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz